Over

Photo Opportunity begon zo’n vijf jaar geleden met een missie. Aartsvaders Emile Proper en Dirk van Harten – die al sinds de jaren tachtig samen muziek maken – droomden ervan ooit eens dat ene plaatje te bezitten dat ze al hun hele leven wilden hebben, maar dat vreemd genoeg nog nooit door iemand was opgenomen. Onder het uitstoten van een luid “dan doen we het godverdomme wel weer zelf” sloten ze zich op in een studio ergens in Amsterdam en gingen aan de slag. Het resultaat liegt er niet om: beta2.003 is een album vol geëngageerd dampende urban funk.

Zo begon het, maar zo is het al lang niet meer. Werkend aan beta 2.003 kregen Emile en Dirk regelmatig bezoek van hun oude vrienden Björn Houweling en Andrea Bliksteen. Net als bij beide aartsvaders gaat het hier om twee multi-muzikanten met een brede belangstelling, journalistieke ervaring, een groot ego en een uitgesproken mening. Het duurde dan ook niet lang of Björn en Andrea traden officieel tot Photo Opportunity toe.

Het duurde evenmin lang of Photo Opportunity kwam erachter dat geluid maken geen garantie is om gehoord worden. Soms registreren de menselijke oren nu eenmaal pas als de ogen het zien. Of omgekeerd, mensen roepen niet voor niets: ‘Stil eens! Zo zie ik niets!’ Hierover peinzend ontdekte Photo Opportunity het videolied. Met het VJ-programma Vjamm is het mogelijk om via een keyboard een visuele sampler te bespelen. Gelijktijdig met de voortgebrachte klanken worden foto’s, videofragmenten of animaties opgeroepen. Beeld en geluid vormen daarbij een eenheid: je hoort wat je ziet en je ziet wat je hoort. Maar het gaat verder. Manipulatie van geluid – door bijvoorbeeld aanpassing van toonhoogte, klankkleur of mix – hebben corresponderende invloed op het beeld. Of omgekeerd. Zodat een compositie ontstaat waarin beeld en geluid onlosmakelijk verbonden zijn. Het videolied was direct aanleiding om film- en videoprojecten die al jaren op de plank lagen weer eens op te pakken.

Aldus is Photo Opportunity uitgegroeid van bandje tot een multimediaal collectief dat met kritische blik door de wereld trekt. Via uiteenlopende middelen brengen de leden verslag uit van wat ze aldaar aantreffen: soms met een liedje, soms met een filmpje, soms met een combinatie en soms met iets geheel anders. Maar altijd via deze website en altijd voor u.
De oprichters