Gevaarlijke internetchristenen in opmars

Een kleine tien jaar terug – toen de grote opmars van het internet nog moest beginnen – gebeurde het nog wel eens dat al te moderne priestertjes werden weggepromoveerd. Naar de binnenlanden van Somalië of een vrijwel onbewoond eiland, bijvoorbeeld. Maar de opstandige priestertjes gingen maar zelden bij de pakken neerzitten. Een aanzienlijk deel van hen regelde zichzelf een computer, internetverbinding en website en ging aan de gang. Online biechten , preken, (plaatjes van) koorknaapjes begluren. De techniek stond – ook toen al – voor niets! En het Vaticaan zag het hoofdschuddend aan.

Wie de afgelopen jaren een beetje heeft opgelet zal het niet zijn ontgaan dat de katholieke kerk en aanverwante geloofsorganisaties de laatste jaren keer op keer in opspraak raakten. De inmiddels volwassen koorknaapjes weigeren nog langer te zwijgen, met als gevolg dat de ene na de andere priester voor de rechter moet verschijnen. Het is de mondige burger in optima forma. Een ontwikkeling die klaarblijkelijk niet louter voordelen kent.
Het zal in dit licht zijn geweest dat het Vaticaan bij monde van de al jaren dode Paus nu een schrijven heeft doen uitgaan. Priesters moeten zich vaker op internet begeven: ‘Wees niet bang voor nieuwe technologieën. Die horen tot de geweldige zaken die God ons ter beschikking heeft gesteld om de waarheid te ontdekken, te gebruiken en te openbaren’, zo heet in de brief. Het Woord moet ook via messenger – het woord zegt het al – verspreid.
Als altijd ligt de werkelijkheid net even anders. Het Vaticaan hoopt aldus de aanzwellende stroom aanklachten van koorknaapjes in te dammen. Het idee is dan dat een priester met een internetaansluiting zich al surfend aftrekt bij het zien van wat beestachtige seks [pas op :link met misselijksheidsmogeijkheid!].
Dat wordt dus weer niets. Het is een kwestie van geduld voor de eerste inbeslagnames van katholieke computers wegens een levendige handel in kinderporno feit zijn.

Reacties

Reacties zijn gesloten.